Veel gestelde vragen

Zwemveiligheid

Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hieraan aandacht besteed. Er wordt geoefend met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen.
Ook met kleren aan in het water zijn komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde. Eerst wordt alleen met een T-shirt en een korte broek aan gezwommen. Bij het A-diploma wordt afgezwommen in korte broek en T-shirt, bij het B-diploma in lange broek en shirt met lange mouwen, en bij het C-diploma in een lange broek en een windjack.

U wilt toch ook levenslange (zwem)veiligheid voor uw kind? Daar is een afgesloten zwemtraject voor nodig!

Een veelgestelde vraag van ouders gaat over de duur van dit zwemtraject. De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) heeft onderzoek gedaan naar het aantal benodigde klokuren zwemonderwijs en kwam tot de volgende conclusie:
Diploma NRZ – klokuren Aantal lessen zuiderpoortBad
Zwemdiploma A 48 72
Zwemdiploma B 12 18
Zwemdiploma C 12 18
 
Maar let op:  Het aantal klokuren zwemonderwijs gaat over het gemiddelde kind. Zo’n 80% van de kinderen behaald binnen dit aantal uren zijn of haar zwemdiploma. 10% van de kinderen zal het diploma sneller halen en de overige 10% haalt dit aantal niet. De lessen in het zuiderpoortBad duren 40 minuten.
 

Stickersysteem

Bij dit informatiepakket vindt u een leuke poster welke u kunt ophangen. De kinderen die bij ons zwemles volgen krijgen, gedurende de opleiding naar het Zwem ABC, stickers uitgedeeld voor op de poster. Op die manier wordt uw kind enthousiast gemaakt voor de volgende stappen in het zwemlesproces. Het stickersysteem is vooral bedoeld als beloningssysteem voor de kinderen. Daarnaast om de zwemlesperiode voor u als ouder wat inzichtelijker te maken.

 

Afzwembriefje

Voordat u kind mag deelnemen aan het diplomazwemmen dient hij/zij bepaalde vaardigheden onder de knie te hebben. Deze vaardigheden kunt u terug vinden op www.zuiderpoortbad.nl
Tijdens de les worden de kinderen geselecteerd voor het diplomazwemmen. Als uw kind aan de eisen voldoet voor het te behalen diploma krijg hij/zij een afzwembriefje mee van de zweminstructeur

Diplomazwemmen, een feestje voor kinderen!

Bij het in ontvangst nemen van het zwemdiploma ontvangt uw kind een presentje van het zuiderpoortBad en een muntje waarmee, na afloop van het diplomazwemmen, een lekkernij gehaald kan worden in het zuiderpoortCafe.
 

Overige informatie Zwem-ABC

Afmelding

Als uw kind ziek is of niet aanwezig kan zijn bij de zwemles dat vernemen wij dit graag. U kunt uw kind afmelden bij de balie van het zwembad, telefonisch op 0495-492138 of via een mail naar info@zuiderpoortbad.nl
Uw kind kan niet in de zwemles worden toegelaten wanner bij uw kind een van de volgende besmettingen zijn geconstateerd:
  • Waterpokken (tenzij de pokken ingedroogd zijn en worden behandeld)
  • In geval van luizen wordt geadviseerd om niet te zwemmen omdat dit de werken van een antihoofdluis middel tegengaat.
  • In het geval van krentenbaard wordt geadviseerd om uw niet te laten zwemmen omdat dit niet bevorderend is voor het genezingsproces.
 

Zwemlesmomenten

Het uitgangspunt is dat ZuiderpoortBad iedere Nederlandse schoolweek zwemlessen aanbiedt. Uitzondering hierop is dat alle zwemlessen komen te vervallen in de Nederlandse zomervakantie, in de eerste week van de Nederlandse kerstvakantie en op de Nederlandse feestdagen. In de Belgische zomervakantie worden zwemlessen gegeven voor zover die niet samenvalt met de Nederlandse zomervakantie. Neemt u zwemlessen af? Dan betaalt u de hoeveelheid zwemlessen tot aan het volgende afzwemmoment. Als uw kind niet aanwezig kan zijn dan kunt u de gemiste les twee keer inhalen via een inhaalkaartje..
 

Inhaallessen

Vanaf 2023 werken met een ‘pakket’ waarbij een tegoed van 9 lessen gekocht kan worden welke op de leskaart komt te staan. Dit tegoed is een periode van 10 lesweken geldig. Op deze manier is er binnen een periode van 10 weken dus de mogelijkheid om 1 les te missen zonder dat hiervoor kosten worden berekend. Mocht het tegoed na 9 weken op zijn, kunnen er uiteraard meteen nieuwe lessen gekocht worden. De lessen die niet gebruikt zijn na de 10 weken komen te vervallen.

Uiteraard blijft de mogelijkheid om minder dan 9 lessen te kopen ook bestaan, echter is er dan geen uitloopmogelijkheid. Bij het kopen van losse lessen, heeft u die inhaalles niet. Als uw kind dan een keer niet komt, moet u wel die les betalen. Er wordt namelijk een plekje gereserveerd voor uw kind en dit plekje moet betaald worden. 

Wanneer uw kind op mag voor het diplomazwemmen en daarna doorgaat met de zwemlessen voor een volgend diploma zullen de lessen blijven staan. Wanneer uw kind stopt na het diplomazwemmen en er staan nog lessen op de leskaart zullen deze worden terugbetaald. Met bovenstaande systematiek komen dus de inhaallessen te vervallen en blijven de kinderen in hun eigen lesgroep, op hetzelfde tijdsstip bij hun eigen badmeester of -juf. Afwezigheden hoeven dus niet meer doorgegeven te worden per 1 januari 2023. Wel moet de afwezigheid doorgegeven worden indien uw kind langdurig ziek is of een blessure heeft.
 

Zwemkleding

In verband met de hygiëne is het dragen van zwembadkleding tijdens het zwemmen verplicht. Hiermee bedoelen we voor jongens een zwembroek die niet langer is dan de knieën. Voor meisjes een badpak of bikini. De zwemkleding dient te bestaan uit zwembadkledingstof.  
 

Overschoentjes

Wij streven naar een zo hygiënisch mogelijke omgeving en vragen u daaraan mee te werken. Het is niet toegestaan om met schoenen de zwemzaal te betreden. Wilt u een paar overschoentjes? Deze kunt u aanschaffen bij de balie of in een van de automaten.
 

Voor en na de les

Wij vragen u om uw kind gebruik te laten maken van het toilet voorafgaand aan de les. De kleedlokalen zijn tijdens de zwemlessen geopend van 15.30 uur tot 18.15 uur.
 

Vakanties en feestdagen

Op onderstaande dagen/ periodes zal het ZuiderpoortBad gesloten zijn:
  • Kerst: 25 december 2022 t/m zondag 1 januari 2023
  • Carnaval: zaterdag 18 februari 2023 t/m dinsdag 21 februari 2023
  • Pasen: zondag 9 april 2023 t/m maandag 10 april 2023
  • Koningsdag: donderdag 27 april 2023
  • Hemelvaart: donderdag 18 mei 2023
  • Pinksteren: zondag 28 mei 2023 t/m maandag 29 mei 2023
  • *Zomervakantie: zaterdag 15 juli 2023 t/m zondag 27 augustus 2023
 
*Zomervakantie: in deze periode zal er een aangepast zwemrooster zijn. Deze zal begin juli bekend worden.
* voor de kinderen die bij ons zwemlessen volgen willen wij  vriendelijk vragen om rekening te houden met de bovengenoemde sluitingsperiodes. Buiten de sluitingsperiodes zullen er wel zwemlessen zijn. In de Belgische zomervakantie worden zwemlessen gegeven voor zover die niet samenvalt met de Nederlandse zomervakantie.
 

Nieuwsbrief en Facebook

Via een nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het zuiderpoortBad. Daarnaast kunt u ons volgen via facebook waar wij met regelmaat nieuwsberichten, foto’s en andere informatie met u zullen delen.
 

Tot slot…

Wij wensen u en uw kind alvast een plezierige en succesvolle zwemlesperiode toe, zodat wij elkaar na het Zwem-ABC nog vaak zullen ontmoeten in het zuiderpoortBad.